Peter de zwaan

Hallo, mijn naam is Peter de Zwaan en sinds 1994 ben ik verbonden aan Stichting Jeugdwerk. Na een stageperiode en vrijwilligerswerk ben ik vanuit mijn opleiding HBO maatschappelijk werk gelijk gestart met werken bij Stichting Jeugdwerk. Het jeugdcentrum SamSon moest toen nog letterlijk gebouwd worden. Met het toenmalige team hebben we dus SamSon echt opgebouwd, qua beleid, doelgroep, activiteiten enz. Door de jaren heen heb ik heel wat jeugd voorbij zien komen en het leuke is dat de doelgroep van toen nu hun eigen kinderen naar het Kinderwerk komen brengen.

Door de jaren heen ook diverse collega’s zien komen en gaan. In 1994 begonnen als jongerenwerker en nu anno 2020 is mijn functie manager 12-24 jaar, voor de wijken Schilderswijk, Oude centrum en Kortenbos. Een van de taken die ik in mijn dagelijks werk uitvoer is de begeleiding van stagiaires, taakstraffers en STiP-medewerkers. De begeleiding bestaat dan vooral uit het sturen en coachen van de medewerkers. In het begin is dat vrij intensief en draaien ze mee in de activiteiten. Na de activiteiten zijn er dan nabesprekingen, waarin we het handelen van de persoon doornemen.

Ieder heeft bepaalde leerdoelen die we koppelen aan de activiteiten. Aan de hand van de begeleidingsgesprekken, monitoren we de ontwikkelingen en de voortgang. Voor wat betreft de STiP medewerkers, zetten we een traject uit, waarbij we rekening houden met persoonlijke wensen, wensen vanuit de organisatie en gezamenlijke doelen. Aan de hand van een stappenplan en tijdslijn wordt het proces gevolgd. Uiteindelijk doel is klaarstomen voor de reguliere arbeidsmarkt. Bij de een gaat dat proces sneller dan bij de ander, maar bij Stichting Jeugdwerk is alle ruimte om je allround te ontwikkelen tot professional in het social work.